Het laatste nieuws

10 oktober 2022

Thema: 'Ik en mijn familie'

De kleuters zijn het schooljaar gestart met het thema “Ik en mijn familie”. Een thema dat dicht bij de belevingswereld van de kleuter staat. We zijn klein begonnen met de eigen gezinsleden: wie horen er bij mij? Dan wordt de familie uitgebreid met de grootouders, tantes, ooms, neven en nichten. In de huishoek hangen de kinderen een rollenkaartje om. Hierdoor vindt er overleg plaats tussen de kinderen; er wordt onderhandeld over wie wat is en over wat iedereen doet. Dit stimuleert hen om invulling te geven aan de rol van vader, moeder, kind of opa en oma. Zo wordt er gepraat over de spelideeën en komen de kinderen tot een soort verhaal dat ze spelen. Dit noemen we een spelscript.  

Bij veel kinderen leeft het onderwerp “geboorte en baby” heel sterk. We hebben besproken wat een baby nodig heeft en wat een spannende en feestelijke tijd het is als er een baby wordt geboren. Het spelscript in de huishoek is dan ook vaak dat er feest is, omdat er een baby is geboren: er wordt “beschuit met muisjes” gegeten, de baby krijgt de fles, wordt verschoond en in bad gedaan. Ook de vaders lopen rond met de baby in een draagzak en verlenen zorgtaken, ondertussen druk telefonerend. Net als in de grote-mensen-wereld! 

 

Dit “doen alsof”-spel geeft volop mogelijkheden om ook de geschreven taal en rekenactiviteiten aan op te hangen. Er kunnen geboortekaartjes geschreven worden en felicitaties. Er wordt geteld hoeveel beschuit met muisjes er nodig zijn. En we oefenen met het invullen van de matrix: hoeveel mensen wonen er in jouw huis? Heeft u nog niet veel van uw kind terug gehoord over het thema? Neem dan ’s middags eens een kijkje in de klas en laat uw kind iets vertellen over de knutsels die er hangen, over de prentenboeken bij dit thema of neem eens een kijkje in onze huishoek.