Het laatste nieuws

04 april 2023

Samenleesboek groep 4

Vorig jaar kregen onze boekenkasten een update en inmiddels hebben wij heel veel kinderen aan het lezen gekregen. Sommige kinderen verslinden hele series boeken en andere kinderen lachen hardop als ze Kapitein Onderbroek lezen. Er zijn zelfs leerlingen die juf Claudia weten te vinden om een boek te bestellen die ze écht heel graag willen lezen.

Om het leesplezier aan te wakkeren is groep 4 begonnen met een Samenleesboek: Dolfje Weerwolfje. Heel de klas heeft een exemplaar van het boek te leen gekregen. Elke dag lezen we hier een stuk uit (thuis) en bespreken het de volgende dag met een gouden vraag. Alle antwoorden op deze vraag zijn goed, als je maar je mening kan onderbouwen. Ouders wisselen het boek lezen af met voorlezen, samen lezen of kinderen zelf laten lezen. Een voorbeeld van een gouden vraag: Wat zou jij doen, als jij op een dag ineens wakker zou worden als weerwolf?
Het is zo leuk om te merken dat het enthousiasme over een samenleesboek groeit. De meeste leerlingen lezen iedere dag vol verwachting het volgende hoofdstuk en denken na over de gouden vragen. Het effect van het begrijpen van de tekst en achterliggende bedoeling wordt zo vergroot. Zeker als u samen met uw kind het boek leest en bespreekt.